Manuele Lymfedrainage:

Wat is manuele lymfedrainage:

Lymfebanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij wordt geprobeerd, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.
Vaak zijn er littekens of hardnekkige plekken met verbindweefseling die de lymfeafvoer belemmeren. Met specifieke handgrepen zal geprobeerd worden deze delen soepel en zacht maken. Hoe zachter het weefsel des te gemakkelijker de ontstuwing van het oedeemgebied is.

Waarom:

Na sporten/trainen, blessures, met vocht gevulde enkels/benen, na operaties, vermoeidheid, stress, vermoeide benen of ondersteuning van lymfesysteem (preventief).

Deze massages kunnen over het gehele lichaam worden gegeven of deelmassage betreffen. Echter door het rustige karakter kan een behandeling langdurig zijn, afhankelijk van de klachten en het gebied. (bijv. 60 minuten voor- en achterkant van de benen).

Voor wie:

Voor een ieder waarbij deze vorm van massage baad kan hebben, zoals genoemd bij de toepasbaarheid.

Bij de volgende klachten/aandoeningen mag er niet gemasseerd worden (contra-indicaties); Acute hartproblemen, Acute bacteriële infecties, Acute veneuze (bloedvat) problemen, Trombose, Koorts, Lage bloeddruk (onderdruk onder de 50) en Acute Astma.