Triggerpoint therapie:

Wat is Triggerpointtherapie:

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan. Massage technieken bevorderen ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbeteren de doorbloeding. Technieken die vaak worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk, met of zonder beweging.

Waarom:

Een triggerpoint in een spier houdt de gehele spier op spanning. Door een hogere spanning in de spier kan deze meer trekkracht uitoefenen op de aanhechting van spier(en) (pees) op het bot. Dit kan leiden tot aanhechtingsproblemen. Bekend zijn de tenniselleboog, een peesontsteking aan de schouder en achillespeesklachten. De hoge spanning in een spier, die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan ook leiden tot het inklemmen van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen. Hiervan is sprake bij ischias en carpaal tunnel syndroom. Triggerpoints kunnen door hun afgeleide pijn de oorzaak zijn van hoofdpijn of pijn aan de armen, benen, hoofd en romp. Met behulp van triggerpoint therapie kunnen deze en andere klachten worden behandeld, worden verbeterd of zelf worden weggenomen.

Voor wie:

Voor een ieder met eerder genoemde klachten of andere klachten, waarbij door de masseur triggerpoints worden waargenomen. De masseur kan in overleg met de klant, deze behandelen.
Het kan zijn dat door de behandeling er blauwe plekken ontstaan en/of er beurse plekken voelbaar zijn.
Deze therapie is gevoelig tot pijnlijk, maar in overleg met de masseur zal de druk worden afgestemd.