Medisch (Kinesio) tapen

Wat is Medisch (Kinesio) tape:

Kinesiotape is een elastische, katoenen tape, vaak met anti-allergische eigenschappen en slechts rekbaar in één richting. De tape heeft dezelfde dikte en elasticiteit als de huid en past zich daardoor ontzetten goed aan bij iedere beweging: het is in principe een tweede huid die je kunt opplakken. De lijmlaag op de tape wordt geactiveerd door lichaamswarmte, waardoor de tape vaak meerdere dagen kan gedragen worden en het relatief goed bestand is tegen bijvoorbeeld water.

Wat is de werking van kinesiotape:

De tape zorgt er voor dat de doorbloeding rond en onder de tape gestimuleerd wordt. De huid wordt door de tape iets opgetild. Door deze liftende werking wordt de bloedcirculatie verbetert en de lymfe afvoer bevordert. Door een verbetering van de circulatie en een afname van de druk (meer ruimte = minder druk) ontstaat al snel pijndemping. Door een afname van de pijn, kun je sneller en beter bewegen, wat het genezingsproces alleen verder bevordert. De richting van aanleggen beïnvloed immers de mate van tonisatie (opspannen) of detonisatie (ontspannen) van de spier. De tape werkt spierondersteunend in zowel aanspanning als ontspanning.

Waarom:

Kinesiotape, wordt gebruikt voor vele klachten. Bij blessures, om de aangedane spieren te ontzien, maar ook in het herstel, na een blessure, om spieren te stimuleren.
Ook bij hooikoortsklachten kan medical tape ingezet worden. De tape wordt middels een speciale techniek op de rug aangebracht. Het gebied onder de tape wordt beïnvloed waardoor de organen die betrokken zijn bij hooikoorts, zoals de longen, beïnvloed worden.

Voor Wie:

Kinesiotape is bij eenieder toepasbaar. Enkel bij wie een allergische reactie is aangetoond of kan worden verwacht wordt het gebruik afgeraden. De te behandelen plaatsen dienen vrij te zijn van beharing en crèmes en oliën.